top of page

Frikøyringsklubben rebooter “Game of G.N.A.R”

Skrevet av Pauline Aurdal-Åmli


I forkant av årets X2-festival har Sunnmøre Frikøyringsklubb gjort klart for en spennende konkurranse den 6. april. De skal gjennomføre det sagnomsuste “Game of G.N.A.R.”. Dun dun dun. (Neida)


– X2 er jo årets happening i Volda, og det er jo det man hyper seg opp til! sier G.N.A.R- ansvarlig William Nicolaisen.

– Vi skal ha en konkurranse der det ikke nødvendigvis er den beste tekniske skikjøreren som

vinner. Den beste skikjøreren er jo den som har det mest gøy, påstår jeg.


Litt backstory


I 2003 kom freeski-legenden Robb Gaffney ut med boka “Squallywood- A Guide to Squaw Valley’s Most Exposed Lines”, med masse kart, bilder og historier om hans erfaringer på Squaw Valley Ski Resort i California.


Meningen var å gjøre freeriders kjent med de sykeste linjene på resortet og den historiske utviklingen av frikjøring. Som et bonuskapittel i boken hadde Shane McConkey, en annen episk skikjører, laget det poengbaserte spillet G.N.A.R- “Gaffney’s Numerical Assessment of Radness”.


Sammen med Gaffney fant han på challenges for å shredde de førnevnte linjene på utradisjonelle måter – jo drøyere, desto bedre.

Filmplakaten: “I can’t believe you are in this movie... I’m SO MUCH better than you!” spiller på en av claim-challengene fra G.N.A.R.


Nå skal Frikøyringsklubben gjøre det samme, forhåpentligvis uten samme konsekvens.


– Vi skal prøve å pushe det, men også gjøre det sånn at ungene ikke blir scarred for life, håper vi, ler

William.


Skikjøringens utvikling


I høst gikk også Robb Gaffney bort, som på nytt satte fokus på hans arv i skimiljøet. “G.N.A.R the Movie” fikk mange nye seere, og man fikk en påminnelse om hvor fett ski er når man slipper seg helt løs.


– Det er masse av det her useriøse tullet i skikulturen som jeg ser veldig opp til i filmen- måten de oppfører seg i kontrast til hvor seriøs skikjøring har blitt. I hvert fall med Instagram der det handler om å ha mest likes, og det er det som gjør at du er kul, i hermetegn. Jeg bare digger at man kan ta noe veldig useriøst og overdrive det helt.


På spørsmål om det mest gnarly William har gjort, ble det stille. Etter en lang drøftningspause om skryt vs. ikke skryt fortalte han om en situasjon fra XFree.


– Den som kommer først to mind er jo skryten. Det droppet på X2 i fjor. Den var gnarly. Jeg droppa en klippe på 16 meter da. Og så tryna jeg som faen. Men siden jeg tryna, er det innafor å skryte om, sier han og ler.


Konkurransen


Åpenbart vil det ikke bli holdt noe tilbake på konkurransen heller, men et 16-meters dropp er nok ingen nødvendighet.


Konkurransen vil handle om å få leken tilbake i skikjøringen?


– Ja. Det blir jo litt challenges som gjør at folk må gå ut av komfortsonen sin. Spesielt de som er sponsa, kanskje. Det er jo fint å være skikjører og å kunne leve av å være skikjører, men gøy å flytte fokuset litt tilbake, forteller Nicolaisen.


Hvilke utfordringer skal dere ha med?


– En av challengene vi har med er å starte allsang i skiheisen, den gleder jeg meg veldig til. Og forskjellige claim-challenges, der du går opp til noen og sier for eksempel “jeg er en så mye bedre skikjører enn deg” og så kjører du bare videre. Den er litt farlig, haha!


Hvilken er den sykeste du skal satse på?


Det er å vinne afterskien. Det er bare å gå all in. Og så forhåpentligvis så vinner jeg, avslutter han.


Specs


Når: 6. april

Hvor: Strandafjellet Skisenter

Hvem: Du som vil committe til å shredde the gnar

DJ: Deppa Gris

NB: eventet er R-rated for ridiculous radness

172 views0 comments

Comments


bottom of page