top of page

En av verdens råeste fjellklatrere kommer til Volda 

Foto: Gabriel Tarso/Field Productions Kristin Harila brukte tre måneder og en dag på å nå toppen av de 14 høyeste fjellene i verden. Nå skal hun besøke X2 Festivalen for å blant annet snakke om den utrolige verdensrekorden.


– I år blir det foredrag i verdensklasse. Det er vanskelig å sette ord på det Kristin Harila har fått til med fjellklatring. Så det er godt hun kommer til festivalen for å fortelle om alt sammen selv.Det sier pressesjef for X2 Festivalen, Erlend Arnesen.


Han fortsetter med å si at det er helgen 11-13. april folk må sette av for å blant annet få med seg foredraget til Harila. 


For å sette prestasjonene til fjellklatreren i perspektiv lister Arnesen opp Harila sine tre verdensrekorder. 

 

  • Den raskeste personen, sammen med Tenjen Lama Sherpa, til å gå alle verdens 14 fjell over 8000 meter i løpet av 3 måneder og 1 dag (27. juli 2023)

  • Raskeste person til å gå de fem høyeste fjellene i verden. Mount Everest, K2, Kanchenjunga, Lhotse og Makalu. 69 dager lyder den rekorden.

  • Raskeste kvinne til å klatre Mount Everest (8848) og Mount Lhotse (8516) på  under åtte timer den 23 mai 2023.

Sterke foredragsholdere


– Etter en lang dag ute på sportsarrangementene til festivalen blir det godt å trekke seg inn i Sparebank1-hallen mot kveldinga for å høre på årets foredragsholdere, før artistene og bandene tar over stafettpinnen resten av kvelden.


Kristin Harila er som nevnt et av navnene som kommer for å holde foredrag under årets festival. Men også navn som Jokke Sommer skal ta turen for å dele fra sin erfaring og kunnskap. Arnesen forteller at Sommer er en veldig anerkjent basehopper og fallskjermhopper. Han har laget mange serier for Red Bull og vært med i flerfoldige TV serier.


Matias Myklebust kommer også til festivalen for å snakke om drømmejobben han har i Field Productions. Han er nemlig regissør og filmfotograf. 


– Her snakker vi om en fyr som startet reisen sin i Volda som student på Høgskulen, og som nå har vært med på å lage 71 Grader Nord, vært med å filme seilekspedisjon til Svalbard og produsert dokumentarfilm på Mount Everest, sier pressesjefen for festivalen.


Arnesen forteller at det er flere foredragsholdere også. Blant annet Sturla Ellingvåg. Han er aktuell med boken «12 000 år med norsk historie» som utgis sammen med Wolfgang Wee, basert på podcastserien ved samme navn.

Gjennom sitt virke som historiker og DNA-forsker har Sturla jobbet mye med å bruke ny DNA-teknologi til å undersøke de virkelige lange linjene i menneskehetens historie.


– Han tar oss med tilbake til den nordiske bronsealderen og mye lenger bakover, og hvordan denne kunnskapen kan brukes til å forstå hvorfor vi er som vi er. Det blir spennende, sier presseansvarlig Arnesen.


I Volda helgen 11-13. april skjer det altså. Hvor årets X2-festival igjen skal skape liv i bygda med sport, foredrag og musikk fra øverste hylle. 

134 views0 comments

Comments


bottom of page